Vier-Seizoenen banden

Vier-Seizoenen banden

Rijdt u weinig kilometers, maar wilt u toch extra veiligheid bij winterse omstandigheden? Dan is een vierseizoenenband misschien een goed alternatief. Een vierseizoenenband, ook wel allseason-, allweather-, of fourseasonband genoemd, is altijd een compromis tussen een winter- en een zomerband. Deze banden zijn met name geschikt voor mensen die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden en niet met hun auto op wintersportvakantie gaan. Door het rijden op vierseizoenenbanden hoeft u niet twee keer per jaar te wisselen.

Een vierseizoenenband probeert de voordelen van winter- en zomerbanden met elkaar te combineren. Deze banden bieden extra grip en een kortere remweg bij koude temperaturen en sneeuw, maar behouden hun veiligheid en rijcomfort in de zomer. Vaak heeft een vierseizoenenband een asymmetrisch of richtingsgebonden profiel dat zowel zomer- en winteronderdelen bevat. Dit profiel is veelal voorzien van lamellen in het centraal profielvlak, welke zorgen voor extra grip en verbeterende remprestaties bij sneeuw. De band heeft daarentegen een grotere stijfheid dan een “echte” winterband, waardoor deze meer stabiliteit biedt bij zomerse weersomstandigheden.

Omdat een vierseizoenenband een compromis is, zal deze echter minder grip op sneeuw bieden dan “echte” winterbanden. Vergeleken met een zomerband zal een vierseizoenenband over het algemeen iets minder rijcomfort bieden en iets meer afrolgeluid produceren. Rijdt u veel kilometers of gaat u met de auto op wintersport, adviseren wij winter- en zomerbanden.

Vierseizoenenbanden en buitenland
Net als winterbanden, moeten vierseizoenenbanden voorzien zijn van een bergsneeuwvloksymbool. Indien de banden niet voorzien zijn van een dergelijke codering, gelden zij in het buitenland niet als winterband en riskeert u een boete of aansprakelijk bij een ongeval.

Vierseizoenenbanden die voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool gelden in het buitenland als winterband en voldoen aan de wettelijk gestelde eisen. Als u vierseizoenenbanden koopt, adviseren wij u te kiezen voor vierseizoenenbanden met een sneeuwvloksymbool. Dan weet u zeker dat u goed zit!

Let ook op uw profieldiepte!
Het bandenprofiel moet wettelijk minimaal 1,6 mm zijn, maar voor winterbanden wordt tenminste 4 mm aanbevolen. In veel landen is een minimale profieldiepte van 4 mm zelfs wettelijk vereist. Is het profiel van uw vierseizoenenbanden onder de 4 mm, zijn deze dus niet meer geschikt als winterband. Deze banden zijn dan veelal wel nog geschikt voor de zomermaanden.

Veilig op weg

Rouwette Autobanden is een VACO gecertificeerd autobandenservicebedrijf gevestigd in Kerkrade en Klimmen. Wij staan bekend om onze deskundigheid, eerlijk advies en persoonlijke service. Moderne apparatuur en goed gemotiveerd en geschoold personeel dragen hieraan bij.