TPMS-sensoren

TPMS-sensoren

Wat is TPMS?
Sinds 1 november 2014 is het verplicht voor álle nieuw geregistreerde auto’s om een bandenspanningscontrolesysteem te hebben. Het zogeheten TPMS, oftewel Tyre Pressure Monitoring Systeem. Dit kan een direct of een indirect TPMS-systeem zijn.

Bij een indirect systeem wordt de bandenspanning gecontroleerd door de afrolomtrek van de band te meten. Hier zijn geen aparte sensoren voor nodig.

Is uw auto echter uitgerust met een direct bandenspanningscontrolesysteem, komt er wat meer bij kijken. Een direct systeem werkt met behulp van elektronische sensoren die in de wielen gemonteerd worden. Deze TPMS-sensoren registreren continu de bandenspanning van uw banden en geven deze waardes door aan uw auto. Zodra de bandenspanning van één van de banden te hoog of te laag is krijgt u automatisch een melding op het dashboard dat er iets mis is.

Waarom bandenspanningssensoren?
De invoering van het verplichte TPMS-systeem komt voort uit onderzoeken die zijn gedaan naar de oorzaak van diverse ongevallen. Hieruit is naar voren gekomen dat er jaarlijks ruim 24.000 ongevallen gebeuren wat te wijten is aan de bandenspanning. Door de verplichting van de TPMS-sensoren wil de Europese Unie de veiligheid van de weggebruiker bevorderen.

Twee bijkomende voordelen van de TPMS-sensoren voor de automobilist is het brandstofverbruik en de bandenslijtage. Door continu te rijden met de juiste bandenspanning verbruikt u minder brandstof en met een juiste bandenspanning zullen uw banden minder hard slijten dan wanneer u rijdt met een te lage bandenspanning.

Montage van TPMS sensoren is werk voor de vakman!
Het monteren van banden en velgen vereist deskundigheid. Dit was vroeger al werk voor de vakman, maar door de komst van de TPMS-sensoren wordt er nog meer deskundigheid gevraagd. Het op de juiste manier inlezen van de sensoren is van groot belang om de communicatie tussen de sensoren en het voertuig goed te laten functioneren. De sensoren zijn vaak gevoelige ventielen die alleen op deskundige wijze gemonteerd kunnen worden en waarbij ook enig programmeerwerk komt kijken. Laat de TPMS-sensoren altijd door de bandenspecialist monteren en inlezen! Ook voor TPMS-sensoren bent u bij ons dus aan het goede adres!

Veilig op weg

Rouwette Autobanden is een VACO gecertificeerd autobandenservicebedrijf gevestigd in Kerkrade en Klimmen. Wij staan bekend om onze deskundigheid, eerlijk advies en persoonlijke service. Moderne apparatuur en goed gemotiveerd en geschoold personeel dragen hieraan bij.